80. GODIŠNJICA DEPORTACIJE JEVREJA IZ SENTE

14. 5. 2024.

Drugi svetski rat je godine 1941. zahvatio i područja Potisja. Radikalan i tragičan preokret dogodio se 1944. godine, kada su nemačke snage izvršile invaziju na tadašnju Mađarsku.

Jevreji Sente 26. aprila 1944. godine bili su okupljeni u dvorištu nekadašnje velike sinagoge. Sledećeg dana, 27. aprila, grupa je odvedena na železničku stanicu, i konačno, prevezena u Aušvic. Komemoracijom na Jevrejskom groblju u Senti su se sećali na njih.

Pored predsednika Opštine Senta, Rudolfa Cegledija, na komemoraciji je govorio i Robert Šabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica, koji je istakao da je deportacija Jevreja Sente i dalje bolan događaj, budući da su pre 80 godina Senta je ostala bez jevrejske zajednice od skoro 1800 duša.

Nakon molitve Roberta Kovača, predmolitelja Jevrejske opštine Subotica, sledio je prigodni program Ane Hajnal Barat i Ervina Žoldoša, a na kraju su položeni venci sećanja.

Povodom 80. godišnjice tragičnih događaja, u maloj sinagogi u Senti otvorena je izložba penzionisanog fotografa Mihalja Demetera pod naslovom „Neka njihove duše budu uvezane u snopove života”. Izložene su fotografije nastale na jevrejskom groblju u Hodmezevašarhelju, u Mađarskoj.