O nama

Sinagoga iznutra

Jevrejska opština Subotica je jedna je od osam jevrejskih zajednica u Srbiji i danas broji oko 250 članova. 

Misija i ciljevi Jevrejske opštine su da se osigura nastavak jevrejskog života u Subotici, da neguje jevrejsku tradiciju i običaje, da stvara sigurno okruženje za svoje članove, da pruža socijalnu pomoć članovima kojima je to potrebno, da vrši jevrejsko obrazovanje i kao i da predstavlja jevrejsku zajednicu na nivou grada.

Jevrejska opština u Subotici za svoje članove i prijatelje zajednice, organizuje programe koji pokrivaju: religiju, obrazovanje i tradiciju, kulturu, lični razvoj, sport i društvene aktivnosti. Ponekad organizuje druženja za članove jevrejskih zajednica iz drugih gradova Srbije i bivše Jugoslavije.

Služba za Šabat se služi svakog petka uveče u takozvanoj „maloj“ sinagogi koja se nalazi u prizemlju zgrade Jevrejske opštine. Tu se služe i službe za sve praznika a u izetnim slučajevima služba se održava u Velikoj sinagogi.

Zgrada Jevrejske opštine Subotica podignuta je 1902. godine, u isto vreme kada i zdanje monumentalne Velike sinagoge. Nalazi se u strogom centru grada i pod zaštitom je kao vredno arhitektonsko nasleđe secesijkih graditelja: Dežea Jakaba (Jakab Dezső) i Marcela Komora (Komor Marcell), koji su projektovali i Sinagogu, Gradsku kuću i još neke zgrade u Subotici i na Paliću, dajući joj tako epitet grada secesije.

Snap 2015-01-25 at 00.15.22

Zgrada je prvobitno bila sedište Glavnog rabinata, a posle Drugog svetskog rata je u njoj sedište Jevrejske opštine Subotica. Ulaz u Jevrejsku opštinu je iz ulice Dimitrija Tucovića. U njenom prizemlju su smeštene Mala sinagoga, Svečana sala sa pozorišnom binom i društvena prostorija a od 2018. godine i posebno opremljena košer kuhinja. Na spratu je kancelarija Jevrejske opštine sa nekoliko lepo uređenih prostorija, među kojima je i biblioteka.  Postoji ulaz i prema drvorištu Velike sinagoge, pa sa njom čini organsku celinu.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica

Izvršni odbor

Nadzorni odbor