Šemeš – dečiji programi

Niz godina i nekoliko generacija dece je prvo u Heredu a posle u Šemešu – nedeljnim školicama, kroz igru i zabavu učilo o jevrejskim praznicima, običajima, tradiciji, simbolima… Godine 2020., dolaskom korone i zabranom okupljanja, koncept edukacije dece je prilagođen novim uslovima. Da bi deca ostala delimično izolovana, letnji kamp je organizovan na planini. Edukativni program je “kondenzovan” što se pokazalo kao veoma dobro rešenje. Deca su u opuštenoj atmosferi i kroz igru naučila mnoge stvari o judaizmu ali i imala vremena da utvrde i provere naučeno. Uz to, deca su se zbližila i razvila osećaj pripadnosti jevrejskoj zajednici.

Na prvom kampu, decu su zbog strogih epidemioloških propisa, pratili roditelji. Već sledeće godine, odlučeno je da se nastavi sa istom praksom, ovaj put uz predavanja i okrugle stolove za njihove roditelje. Od 2021, kamp se organizuje tokom prolećnog raspusta.

Organizaciju Šemeš-Mišpaha kampa je sufinasirala holandska humanitarna organizacija Jewish Humanitarian Fond a osmišljavnje i realizaciju programa je sprovelo udruženje Haver Srbija.