Verski život

U našoj maloj sinagogi se odražavaju redovne Kabalat Šabat molitve, posle kojih sledi Kiduš i večera u društvenoj sali Jevrejske opštine Subotica.

Redovno se državaju službe povodom velikih jevrejskih praznika.

U obnovljenoj velikoj sinagogi službe se održavaju za Erev Roš Ha’Šana i Erev Šavuot, odnosno kada je Subotica domaćin nekog većeg jevrejskog skupa. Velika sinagoga je prostor gde se organizuje i godišnja komemoracija žrtava holokausta 16. juna.

Tradicionalne proslave, kao što su Seder večera, Hanuka, Tu Bi’Švat, Purim, Šavuot i drugi organizuju se u prostorijama Jevrejske opštine.

Zajedno sa Gradom Subotica Jevrejska opština organizuje godišnju komemoraciju povodom 16. juna, dana deportacije subotičkih Jevreja kod spomenika u getu na teretnoj stanici i u velikoj sinagogi.

Prisutni smo i na komemoracijama u Senti i Kanjiži, u Bačkoj Topoli, Čantaviru i Bajmoku, kao i na komemoraciji povodom deportacije Jevreja Banata u Zrenjaninu i racije u Novom Sadu i u Bečeju.

Jevrejska opština Subotica redovno učestvuje i na komemoraciji povodom 18. novembra koju organizuje SUBNOR Grada Subotice kod spomenika Balade vešanih i na subotičkom jevrejskom groblju. Takođe smo uvek prisutni na polaganjima venaca povodom Dana pobede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope 9. maja i Dana oslobođenja Subotice od fašističke okupacije 10. oktobra.

Jevrejskog groblje u Subotici je aktivno i održava se sa velikom pažnjom. Sahrane na jevrejskom groblju se vrše prema propisima i tradiciji.