Jasno iznešeni stavovi o budućnosti vezane za sinagogu

9. 5. 2015.

Snap 2015-05-09 at 10.05.53

SUBOTICA – 08.05.2015.
Vlada Mađarske obezbedila je 1,5 milion evra (oko 500 miliona forinti) za rekonstrukciju sinagoge u Subotici, a ta sredstva će biti na raspolaganju u skladu sa planiranom dinamikom radova, potvrdio je danas generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić.

On je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da se rekonstrukcija sinagoge obavlja u sklopu šireg projekta obnove četiri sinagoge – tri u Mađarskoj i ove u Subotici, povodom 70 godina od Holokausta.

Takođe je potvrdio da je u pitanju najveća pojedinačna donacija Vlade Mađarske namenjena kulturi van granica ove zemlje.

„Odluka o 500 miliona forinti je već donešena. To ni na koji način neće biti oduzeto, neće biti odlagano”, rekao je Babić i dodao da je 100 miliona forinti već odobreno, a da će ostatak biti odobravan u skladu sa dinamikom radova.

Kako je predstavio gradonačelnik Subotice Jene Maglai, u ovom momentu je u toku rekonstrukcija južne fasade sinagoge, čiji završetak se očekuje do kraja maja.

Nakon toga, po njegovim rečima, do kraja juna se očekuje kraj spoljašnjih radova na kupoli.

Nakon sprovedene javne nabavke, sledi potpisivanje ugovora za rekonstrukciju severne fasade, čiji završetak se očekuje do jeseni.

Po njegovim rečima, sledi mnogo komplikovaniji posao projektovanja restauracije unutrašnjosti i sama restauracija čiji se kraj očekuje 2016. godine.

Nakon rekonstrukcije sinagogom će upravljati istoimena fondacija, na čijem čelu je gradonačelnik, a u kojoj učestvuju i predstavnici lokalne samouprave, Mađarskog nacionalnog saveta i Jevrejske opštine.

Koristiće se za verske potrebe, potrebe izložbi i manjih koncerata, o čemu će se odlučivati unutar fondacije – konsenzusom.

Takođe je potvrdio da je u pitanju najveća pojedinačna donacija Vlade Mađarske namenjena kulturi van granica ove zemlje.