Komemoracija povodom godišnjice deportacije bačkotopolskih Jevreja

6. 6. 2018.

Potomci nekadašnjih žrtava, iseljenika u Izrael svake godine dolaze na Memento. Komemoraciji je prisustvovala i Noa Levi, ambasadorka Izraela u Srbiji.
Na jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli danas je održana komemoracija povodom 74. godišnjice deportovanja bačkotopolskih Jevreja.
U Bačkoj Topoli je 1941. godine živelo 400 Jevreja. Njihova deportacija se odvijala između aprila i juna 1944. godine. Većina njih je deportovana u Aušvic. Otišli su u logore rada i smrti. Veoma mali broj ljudi se vratilo. Oni koji su uspeli, kasnije su migrirali u Izrael.
Jevrejsko groblje u Bačkoj Topoli je obnovljeno 2002. godine, od tada se ono redovno održava i organizuje Memento kod podignutog spomenika.

Preci Adama Vlade su takođe deportovani. Svake godine dolazi iz Izraela na komemoraciju. “Prošle godine sam doveo unuke da i oni vide, ove godine sam doveo prijatelje, oni su rođeni u Izraelu dok su njihovi roditelji rođeni ovde. Ja sam rođen u Bačkoj Topoli.”
Ovozemaljski ostaci ubijenih Jevreja u logorima sahranjeni su na nepoznatim mestima, sećanje na njih čuva postavljena spomen tabla sa imenima. “Ne samo Jevreji, nego svi žitelji Bačke Topole treba da se sećaju Jevreja, koji su nekada ovde živeli zajedno sa drugim narodima, u miru i slozi”, naglasila je u govoru Noa Levi, ambasadorka Izraela.

Od sada, svake godine će se Memento posvetiti nekom od jevrejskih žrtava, po imenu. Ove godine je udostojen pisac, advokat, književni urednik Emil Havaš, koji je rođen 1884-e u Bačkoj Topoli, do 1906-e koristio je prezime Honig, završio prava, nakon čega je 1912-e u Subotici otvorio advokatsku kancelariju, a kasnije je bio odgovorni urednik časopisa Bačke novine. Za vreme okupacije odveden je u Nemačku, odakle se nije vratio.