Komemoracija u Bačkoj Topoli

7. 6. 2024.

Na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli 2. juna održan je pomen povodom 80. godišnjice deportacije Jevreja iz ovog mesta. Komemoracija je održana u organizaciji Muzeja opštine Bačka Topola i Udruženja građana „Film-muzej“.

Polaganjem venaca i molitvom odata je počast, a prisutni su mogli da pogledaju i kamernu izložbu organizovanu u kapeli na groblju. Članovi recitatorske sekcije „Auroraˮ čitali su delove iz „Dnevnika Ane Frankˮ.

Na ovom pomenu iz godine u godinu prisutan je i Antal Kočiš koji je pre više od 20 godina inicirao čišćenje jevrejskog groblja i postavljanje spomenika. Trenutno istražuje istoriju bačkotopolskih Jevreja.

„Potresnlo me je da ovde počivaju ljudi, i oni zaslužuju dostojno večno mesto, da tamo počivaju. To je bio početak. Neverovatno je, ali tokom 20 godina, više od 300 dobrovoljaca je ovde učestvovalo u čišćenju grobljaˮ kaže Antal Kočiš, lokalni istoričar Bačke Topole.

Na bačkotopolskom groblju sahranjeni su i Roza i Mor Ginberger, ali njihove ćerke Aranka i Hajnalka nisu se vratile iz Aušvica. Nezavršeni ručni rad Grinbergerovih ćerki simbol je tragične sudbine i nestanka bačkotopolskih Jevreja.

Hargita Gažo Vaštag, predsednica Udruženja građana „Film-muzej“ u Bačkoj Topoli kaže: „Pre nekoliko meseci saznali smo od porodice Plol da je ostala jedna tapiserija, koju su tadašnje bačkotopolske devojke, dve sestre, sestre Grinberger, Hajnalka i Aranka koristile, odnosno izrađivale. Nažalost, rad je prekinut, jer su ih 1944. godine odveli u Aušvic. Ta tapiserija je kod nas, i onda smo uspeli da dobijemo i njihove fotografije i tako je ovom prilikom uz komemoraciju organizovana i kamerna izložba.ˮ

Na komemoraciji reči molitve su izgovorili Jožef Sakalj, počasni prorektor i bačkotopolski katolički župnik, kao i Laslo Harangozo, biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbije, a u ime Jevrejske opštine Subotica prisutnima se obratio i izgovorio molitvu ožalošćenih Robert Kovač.

(po Pannon RTV)