Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

16. 6. 2022.

Na današnji dan, 16. juna 1944. godine, u Aušvic i druge nacističke koncentracione logore deportovano je više od četiri hiljade subotičkih Jevreja. U spomen na sve stradale u Holokaustu danas je u Sinagogi održan komemorativni skup

Za Jevreje u našem gradu, ovo je jedan od najtužnijih dana. Za ostale Subotičane treba da bude opomena i nauk da se takvi strašni događaji nikada i nikome više ne dogode.

– Sećamo se četiri hiljade naših sugrađana koji su odvedeni u logore smrti samo zato što su jevreji. Kada smo sabrani u ovom prelepom molitvenom prostoru, koji su ostavili iza sebe i u koji su ugradiloi sav duh i umeće kojim su oplemenjivali Suboticu od 18. veka, podsetimo se strašne razmere tragedije koju je ovaj grad kroz taj gnusni zločin doživeo. Subotička Sinagoga podignuta je za veliku, snažnu  i bogatu zajednicu. Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su u njima sedele i čuvale veru svojih predaka donesenu iz Svete zemje – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić, obraćajući se na komemorativnom skupu. – Ali okupator pre 78 godina nije uspeo da uništi jevrejsku Suboticu. Zajednica je preživela kroz malobrojne pojedince i porodice koje su izbegle smrt i uspele da se vrate u svoju zemlju i grad. Jevrejska opština je istrajala i dočekala veličanstvenu obnovu svoje Sinagoge koju su zajedno sporvele Srbija i Mađarska, a u kojoj se danas Jevreji opet mole Bogu a svi njihovi gosti uživaju u lepoti duhovnosti kojom ovo mesto odiše i umetnosti koja je uvek dobrodošla u ovom gradu. Grad Subotica nikada neće zaboraviit one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom.

redsednik Skupštine grada Balint Pastor poručio je da se nikada neće zaboraviti zlodela koja su pričinjena i da će se svake godine sakupljati u Sinagogi.

– Ali, današnji dan nije jedini kada ih se setimo. Sa pravom možemo tvrditi da ovaj grad nema nijedan kutak, ulicu ili trg koji nas ne podseća i na njih. Ne možemo govoriti o istoriji, arhitekturui,  kulturnoj baštini, ekonomskom napretku i kulturnom uzdizanju našeg grada a da ne spomenemo koliko su važnu ulogu u svemu tome odigrali naši sugrađani Jevreji – naglasio je Pastor. – Subotica nije i ne može biti ista bez njih. Znamo njihova imena, životne priče i rezultate koji su postigli. Sa divljenjem i ponosom gledamo na jedan od dragulja našeg grada, Sinagogu koja ove godine slavi 120 godina izgradnje. Duboko  osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i intolerancije. Ljudski život, dostojanstvo i sloboda su neprekosnoveni.