Održana komemoracija povodom deportacije subotičkih Jevreja (video)

17. 6. 2016.

U subotičkoj Sinagogi obeležena je 72. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Prigodnim kulturnim programom kao i polaganjem venaca, odata je počast nevino stradalima u Holokaustu.

Snap 2016-06-17 at 08.51.20

Komemoraciji su prisustvovale brojne zvanice – predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Severno – bačkog okruga Dragi Vučković, predstavnici grada,  i brojnih jevrejskih opština iz Srbije,  Isak Asiel, glavni rabin u Srbiji, kao i Ašer Ostijan iz Jerusalima.

Deportacija  4000 subotičkih Jevreja u koncentracione logore širom Evrope tog kobnog 16. juna 1944. godine, zauvek je izmenila lice našeg grada. Većina deportovanih nije preživela, a danas u Subotici živi svega 250 pripadnika ove zajednice.

– „Subotica je na neki način zaustavljena u svom razvoju, naročito u privrednom sa tom deportacijom, odnosno uništenjem jevrejstva ovde u Subotici jer su Jevreji bili nosioci privrednog života između 1880. I 1940. godine. Subotica je izgubila neki elan, ne kažem da je to isključivo bilo zbog Jevreja, ali Jevreji su bili znatni deo onih koji su imali neku inicijativu i koji su radili na tome da ovaj grad bude na nekom prihvatljivom industrijskom, privrednom i kulturnom nivou“ istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici.

Snap 2016-06-17 at 08.50.38

Da bismo nastavili svoj put, moramo sačuvati uspomenu na žrtve i strahote koje su Jevreji preživeli, napomenuo je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice obraćajući se prisutnima.

„Sva ta muka i nepravda koju je ova zajednica preživela treba da služi kao zastrašujući primer i upozorenje svima nama koji živimo u ovom gradu da se suočimo sa ovim događajima i ne dopustimo da išta slično ponovi“ dodao je Maglai.

Snap 2016-06-17 at 08.53.23

Dok se sećamo i žalimo stradale subotičke Jevreje, treba da se setimo da ta mala zajednica još uvek postoji u Subotici, jaka i ponosna, prkoseći zakonima prirode, rekao je rabin Ašer Ostrijan, ovogodišnji gost iz Jerusalima. Pravo priznanje odajemo danas ovoj maloj zajednici Jevreja u Subotici. Mi, Jevreji iz čitavog sveta, mi smo Jevreji  Subotice i vama danas odajemo čast, poručio je rabin Ostijan.

Fotografije vezane za događaj možete pogledati ovde :

https://www.subotica.com/slike/album-69183-sinagoga-komemoracija-povodom-godisnjice-deportacije-subotickih-jevreja/