Šabat u Subotici

19. 5. 2019.

Na inicijativu i u saradnji sa B‘nai Brit ložom „Gavro Švarc“ iz Hrvatske, u subotičkoj Jevrejskoj opštini od 17. do 19. maja 2019. godine je organizovano druženje pod nazivom „Šabat u Subotici“. Iz ex-yu jevrejskih opština i iz inostranstva, članova koji sada žive u inostranstvu – prijavilo se više od osamdesetak učesnika ne računajući članove subotičke jevrejske opštine.

Druženje je počelo službom za Šabat u maloj sinagogi, nakon čega su učesnici mogli da slušaju koncert izvrsnog mađarskog violiniste u obnovljenoj sinagogi. Nakon večere, druženje je nastavljeno u prostorijama Jevrejske opštine. U subotu su volonteri Jevrejske opštine Subotica organizovali vođenu pešačku turu „Jevrejska Subotica“ a uveče, u hotelu Galleria je organizovana zajednička večera i ples. U nedelju, u prepodnevnim časovima, kantor beogradske sinagoge – Stefan Sablić, je govorio o sefardskoj muzici Balkana što je ilustrovao izvođenjem brojnih pesama.

Svrha organizovanja “Šabata u Subotici” je bila razvijanje prijateljstva među Jevrejima, održavanje i širenje jevrejskog nasleđa i kulture. Ovaj cilj je u potpunosti ostvaren što pokazuje i veliki broj učesnika, njihove pohvale organizatorima i želja da se susret ponovo organizuje u Subotici.