Sinagoga kroz objektiv subotičkih đaka

15. 10. 2018.

Kruna ovogodišnjeg Jesenjeg festivala jevrejske kulture je izložba „Photo-reflections“ koja je postavljena u Savremenoj galeriji. Autori foto izložbe su subotički osnovci i srednjoškolci a inspiracija im je bila obnovljena Sinagoga.

– Ideja je potekla od radionice „Zenit“, koju je vodila Erika Končar Petrović a tema je bila kako deca u sedmom i osmom razredu osnovne i prvom i drugom razredu srednje škole vide Sinagogu i kakve misli porobudi u njima nepoznat, a sada vrlo lepo uređen hram. Pomogao im je i umetnički fotograf Edvard Molnar, koji je davao deci instrukcije pre no što su pošli na taj takozvani „foto safari“ po Sinagogi – objašnjava Robert Kovač, koordinator kancelarije Jevrejske opštine Subotica. – Oko 40 učenika je učestvovalo na radionici, a kad smo videli kakve su lepe radove stvorili, odlučili smo da ih predstavimo u okviru Jesenjih dana jevrejske kulture. Tako poslednjeg dana festivala reč imaju naraštaji koji dolaze i kako oni gledaju na ovaj biser Subotice. Po fotografijama i refleksijama vidi se da su duboko razmišljali i mi smo ponosni na njih.

Ovo su samo neke od misli naših školaraca, koje su deo ove izuzetno zanimljive postavke.

„Vitraži su poput ljudi, različiti a ipak istovetni“ – Žužana Kuruc

„Svaki motiv pripoveda o nečemu ili o nekome ko nam nedostaje i u tom trenutku mislimo na njega“ – Blanka Nikolić

„Unutra se osećaš sigurno. Imaš osećaj da nisi sam. Imaš osećaj kako da nisi kod kuće. Nežno prolazim rukom i pokušavam da osetim uspomene, ljubav, sreću koja je kružila ovom prostorijom“ – Ivona Savrak