SUSRET ŽENSKIH SEKCIJA SA PROSTORA NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE

28. 2. 2024.

Ženska sekcija jevrejske opštine Subotica je od 12. do 14. maja 2023. godine u Subotici organizovala Susret ženskih sekcija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Pozivu su se odazvale članice ženskih sekcija iz jevrejskih zajednica Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Beograda, Osijeka, Zgreba, Splita, Sarajeva i Skoplja – ukopno njih sedamdesetak.

Susret je počeo službom Kabalat Šabat u obnovljenoj sinagogi te nastavljen Kidušom i večerom u Jevrejskoj opštini. Članica subotičke Ženske sekcije, Sonja Stojković, je ukratko govorila o nastanku i istoriji subotičke Ženske sekcije.

U subotu je bio organizovan ručak i druženje uz tamburaški orkestar na salašu na Paliću.

Uveče je gošće, i ponekog gosta, zabavljao Nikola Salaćanin izvodeći svima poznate jevrejske pesme. 

Poslednjeg dana susreta je bilo organizovano predavanje subotičanke dr Margarete Bašaragin na temu: „Znamenite Jevrejske Subotice“ na kom je predstavila 15-tak bogatih biografija subotičkih Jevrejki iz istiomene publikacije.

Članice Ženske sekcije Jevrejske opštine Subotica, na čelu sa Anom Lazović, su se potrudile da sve prođe u najboljem redu, dobrom raspoloženju i uz fine kolače.Ovim je obeležena je 171. godišnjica osnivanja Ženske sekcije u Subotici, odnosno  Jevrejskog ženskog udruženja koje je kao treće na ovim prostorima osnovano u Subotici 1852. godine.