U Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl

6. 10. 2018.

U okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture, u subotu je u Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl baziran na priči o Josefu i njegovoj braći.

Scensko-muzičko delo “Jozef i njegova braća” nastalo je sa idejom da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik”,  koju je napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.  Pred subotičkom publikom  mjuzikl su izveli sefardska muzička grupa  “Šira Utfila”, jevrejski Hor Braća Baruh iz Beograda, kao i glumci Mladen Andrejević i Zorana Bečić.  Dramatizaciju i režiju za mjuzikl uradio je Stefan Sablić.

– Ovo je projekat koji kombinuje dramu i muziku. Publika jako dobro reaguje na njega, muzika je dosta emotivna, na neki način nama egzotična, ali opet nam poznata. To je balkanska sefardska muzika, koja je jako puno uticaja dobila od naših balkanskih prostora. Sefardi su tu muziku doneli iz Španije, ali je zatim bila pod uticajem svih drugih muzičkih tradicija sa kojima se prožimala – rekao je reditelj Stefan Sablić.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, rekao je da je ideja Fondacije “Sinagoga” da u narednom periodu ovaj velelepni objekat postane prepoznatljivo mesto za održavanje vrhunskih scensko-muzičkih ostvarenja.

– Razgovarali smo da subotička Sinagoga bude poprište održavanja manifestacija vrhusnskog ranga i već u tom smislu vodimo neke pregovore. S obzirom na dignitet tog prostora, smatramo da  zahteva da to uvek bude nešto reprezentativno i izuzetno zbog čega će ljudi iz drugih gradova dolaziti u Suboticu da prisustvuju takvim koncertima – ističe  Sabadoš.

U okviru programa  četvrtog Jesenjeg festivala jevrejske kulture, sutra će od 19 časova u Sinagogi biti održan četvrti koncert kantora, pod nazivom “Ti koji si nam život dao”.  Organizatori  kažu da su sve ulaznice za koncert podeljene. Festival će potom biti nastavljen u sredu u 19 časova predavanjem dr Olge Kovačev Ninkov na temu “Porodica Bošan i umetnost Đorđa Bošana” u Velikoj sali Jevrejske opštine. Ulaz na predavanje je slobodan.

Fotografije sa dešavanja