U Sinagogi održan javni čas o Holokaustu

29. 2. 2024.

Izvor: Subotica.com

Subotička Sinagoga je jedan od najvećih svedoka svega što se proteklog veka dešavalo na ovim prostorima. Sa svojim narodom živela je i preživela mnogo toga, od uspona i procvata do onog najstrašnijeg – Holokausta. Da može da progovori, imala bi svašta da ispriča. Ali zato je mesto u kome se o tim događajima javno i glasno govori.

Tako je bilo i sinoć kada je,  povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, održan javni čas istorije, kome je prisustvovao veliki broj subotičkih đaka.- Prošle godine smo počeli saradnju sa muzčkom školom povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i bio je jako lepo prihvaćen i posećen, videlo se das u đaci, profesori i publika otvoreni na ovaj vid pomena. Jako je bitno da je ovo jedina manifestacija povodom ovog međunarodnog dana, pored koga svakako ne smemo da prođemo, jer je Holokaust na neki način deo naše svakonevnice. Generacija koja je to preživljavala više nije među nama, ali mi moramo da čuvamo i edukacijom poručimo da se to nikada više ne sme dogoditi – ističe Hajnalka Ileš, organizatorka programa u u Fondaciji Subotička sinagoga. – Prošle godine smo muziku povezali za poezijom, a ove godine sa istorijom. Đaci su govori kako su posle predavanja postali svesni šta se zapravo dogodilo, ali i kako je lepa muzika koja je nastala u tako teškim trenucima.

O ovo strašnom događaju govorili su profesori istorije Dušan Pavlović, direktor Gimnazije “Svetozar Marković”, i Mate Ađanski iz OŠ “Hunjadi Janoš” u Čantaviru.

Naši đaci u nastavnom programu uče dosta o tome i mogu da shvate šta su uzorici, povodi i posledice ovakvih događaja. Međutim ono čime su bombardovani putem ineterneta i masmedija je problematično i  vodi ka stranputici, koja može da donese drugačija shvatanja o Holokaustu i samom Drugom svetskom ratu – naglašava profesor Pavlović. – Sinagogu je izgradila jedna zajednica, koje nažalost u našem gradu više nema, uništena je u Holokaustu, a sama činejnica da je ovakvo zdanje ostalo iza njih govori o njima.  Govorili smo o uzroku i povodu Holokausta, što je prilično problematična tema jer se  uglavnom govori o Hitleru a bojim se da je pravi uzrok i povod u Evropi mnogo dublji. Koji nažalost, može da se ponovi. Zato radimo sve ovo, da se nikada i nigde više ne ponovi.

Nesvakidašnje lekcije iz prošlosti pratile su kompozicije koje su izvodili đaci Muzičke škole u Subotici, koje su doprinele jedinstvenom audio, vizuelno i emotivnom doživljaju.

Muzika jevrejskih autora isprepletena je sa istorijom i to su kompozicije koje neguju jednu vrstu sećanja. Ovakva obeležavanja su značajna za sve nas, naročito za decu koja treba da nauče koliko je važno da se sećaju ovako strašnih događaja, a nas odrasle da opomenu da se nikad više ne ponovi – poručuje Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole. – Ovakav interaktivan vid priikazivanja činjenica za decu je mnogo prijemčvije , da lakše i bolje razumeju ono što se dogodilo, a muzika je tu da probudi emocije.

Među đacima koji su slušali javni čas bi je i Albert Pap, učenik drugog razreda Gimnazije “Svetozar Marković”.- Holokaust je najtragičniji događaj 20 veka i važno je prisećati se tih godađaja kako se nikada više nikome ne bi dogodio. Događaji i okolnosti koje su se odigrale pre Holokausta su veoma mučne, i na njih su uticale pojave kao što su ksenofobija, rasizam, siromaštvo, antisemitizam, koji se pojavljuju od kraja Prvog svetskog rata u Evropi, ne samo u Nemačkoj. To je rezultat ne samo antisemitizma, već i brojnih drugih činilaca. U u školi sam učio o ovome, ali ja jako volim istoriju i 20. ek me jako interesuje, a posebno ova dešavanja vezana za Holokaust,  pored kojih ne možemo sam da prođemo a da ih ne proučavamo – kaže Albert.