Sećanje na deportaciju i žrtve holokausta

8. 6. 2016.

Snap 2016-06-08 at 04.57.32

BAČKA TOPOLA: Povodom 72. godišnjice deportovanja 423 Jevreja iz Bačke Topole u koncentracione logore smrti, priređena je komemoracija na Jevrejskom groblju.

Polaganje venaca na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli
Pre tragičnih istorijskih dešavanja, kako je istaknuto na komemoraciji, Jevreji su bili radni i bogati stanovnici Bačke Topole i na taj način učestvovali u razvoju lokalne zajednice.

Predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder je predočio da je stradanje jevrejskog naroda ujedno bilo i stradanje Bačkotopolčana, te da se istorija ne bi ponovila, generacije koje stasavaju treba vaspitavati u duhu solidarnosti, humanosti i poštovanja svih nevinih žrtava holokausta.
Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Itaj Milner rekao je, da je Bačka Topola za njega posebno mesto, jer prijateljski narod čuva uspomenu, sećanje i baštinu Jevreja.

Zahvaljujući udruženju „Film Muzej” pre 15 godina počela je revitalizacija Jevrejskog groblja u Bačkoj Topoli, a pre četiri postavljen je i memorijalni zid, na koji su vence juče položili zamenik ambasadora Izraela, potom predsednik opštine Bačka Topola, predstavnici Jevrejske opštine Subotica, članovi porodice Lederer, potomci Jevreja koji žive danas u Izraelu, te predstavnik Nacionalnog saveta Mađara u Subotici Atila Babi i članovi udruženja „Film Muzej”.