Izložba radova članica Jevrejske opštine Subotica

30. 6. 2024.

8. jun 2024.

U okviru proslave praznika Šavout, ove godine je pripremljena izložba radova članica Jevrejske opštine koje se okupljaju u Kreativnoj radionici MAGIŠ.

Izložba predstavlja retrospektivu skoro devet godina rada grupe, sa tim da je izložen samo mali deo izrađenih predmeta.

Izradom ukrasnih predmeta članice Jevrejske opštine Subotica aktivno učestvuju i u obogaćivanju proslave jevrejskih praznika, tako što postavljaju prigodnu dekoraciju u prostorije Jevrejske opštine ili pripremaju za članstvo jela koja su deo tradicije.

Ovogodišnja izložba bila je posvećena obnavljanju tradicije izrade dekoracija od papira za Šavuot. Ova tehnika se smatra autentičnom narodnom umetnošću Jevreja Aškenaza koji su nastanjivali istočnu Evropu uključujući I Austro-Ugarsku.

Razlikujemo tri tehnike obrade papira:

• oblikovanje papira (naprimer cvet),

• izrada slika i bordura urezivanjem (okvir za Ketubu ili Megilat Ester) i

• usecanje savijenog papira (šavuosleh i rojseleh, rozete i cveće).

Popularnost ovakvog, umetničkog oblikovanja papira, je dostigla vrhunac tokom 18.,19. i početkom 20. veka, što je razumljivo, jer je i najsiromašniji Jevrejin imao pristup materijalima i alatima kao što su papir, olovke, nož ili makaze.

Za vreme Holokausta ovaj običaj je nestao, kao i mnoge druge kulturne vrednosti evropskih Jevreja. U Izraelu je tokom poratnih godina ova tradicija obnovljena kroz naučna istraživanja i rad savremenih umetnika. U radu Kreativne radionice MAGIŠ ovaj trend ponovne primene tradicionalnih tehnika je rado prihvaćen.

Budući da je ove godine služba za Erev Šavuot obavljena u velikoj Sinagogi, papirni aranžmani, koje su izradile članice Jevrejske opštine Subotica, su ulepšali prostor i doprineli svečanoj atmosferi proslave.

Ružica Rudić Vranić