JEVREJSKI EDUKATIVNI KAMP ZA DECU I RODITELJE

28. 2. 2024.

Jevrejska opština Subotica je uz pomoć organizacije Dutch Jewish Humanitarian Fund od 2020. godine organizuje prolećni jevrejski kamp namenjen deci i roditeljima koji su članovi Jevrejske opštine Subotica. Porodični kamp Šemeš-Mišpaha je održan je na Kopaniku od 7. do 14. aprila 2023. godine. Učestvovalo je šest porodica. 

Kamp je trajao sedam uzbudljivih dana, prepunih zabave i različitih aktivnosti za decu. Vaspitačice Simona Jablanov i Lara Šoljom su uz pomoć organizacije Haver Srbija pripremile program čija je tema ove godine bila  „Moj jevrejski dom”.

Kroz interaktivne radionice obrađivale su se teme kao što su: jevrejski praznici i simboli, košer ishrana, šta su jevrejske vrednosti. Pričalo se o jevrejskim knjigama. Igrale su se igre bez granica, detektivske i mnoge druge.

U jutarnjim satima deca i njihovi roditelji su mogli da plivaju, da se šetaju a neki su se i skijali. Popodne je bilo namenjeno za razne radionice i edukativne igre, a veče je bilo rezervisano za predavanja i vođene diskusije sa roditeljima.

Madrihim, vaspitačice, Simona i Lara su ispričale kako su se odvijale pojedine aktivnosti: 

“Počeli smo dan pitanjima: Šta je dom? Šta je sve potrebno da bi kuća postala dom? i „Koji su to važni događaji i praznici koje provodite sa porodicom?“ Posle smo se bavitli temom Šabata i šta on znači za Jevreje. Sa obzirom da se Šabat slavi u veselju i u krugu porodice, pozvali smo roditelje da se igraju sa nama.”

“Jevrejski dom i jevrejska hrana bile su tema trećeg dana kampa. Razgovarali smo o karakteristikama jevrejskog doma, potrebi identifikovanja i važnosti različitih simbola koje karakterišu jevrejski dom. Koje se knjige mogu uočiti u jevrejskom domu? I, kakva se to hrana krčka u jevrejskom domu?”

“Poslednji dan smo započeli detektivskom igrom.  OOps, vaspitači su izgubili menoru?! 

Uz pomoć dece, išli smo zajedno kroz ceo hotel i tražili tragove. Nakon svakog uspešnog zadatka, tačnog odgovora ili rešene zagonetke vezane za jevrejsku tematiku, deca su dobijala sledeći trag.

P.s. Menora je zaboravljena u staklenom ormariću iza paukove mreže 🙂”

Kada je zbog izbijanja korone projekat Šemeš, nedeljne jevrejske školice u Jevrejskoj opštini Subotica, morao da se prilagodi novim uslovima, izmeštanje i “kondenzovanje” programa se pokazalo kao dobro rešenje. Deca su u opuštenoj atmosferi lakše mogla da usvoje nova znanja, da utvrde naučeno, da se druže i stvore vezu koja će trajiti dugo. Kamp Šemeš – Mišpaha razvijaja osećaj pripadnosti i formira sledeće generacije članova Jevrejske opštine Subotica.

Zainteresovanost i aktivnost dece, ali i roditelja, potvrđuju da je ovakav model jevrejske edukacije “pun pogodak”.

Lara i Simona