Komemoracija u Bečeju

28. 2. 2024.

U Bečeju je 31. januara 2024. održana komemoracija povodom racije kada je na taj dan 1942. godine u ledenoj Tisi stradalo preko 200 nevinih bečejskih žrtava: Jevreja, Roma i Srba.

Polaganjem venaca na spomen-ploču ispred predškolske ustanove, na mestu nekadašnje sinagoge i jevrejske škole u Bečeju, kao i komemoracijom kod spomen-obeležja kraj Tise, obeležena je 82. godišnjica stradanja.

Januarska racija 1942. godine, osim u Novom Sadu i Bečeju, sprovedena u više vojvođanskih mesta.  Tom prilokom pod ledom Dunava i Tise je stradalo, zvanično oko 4000 žrtava, a nezvanično i mnogo više.

U Bečeju racija je počela 27. januara 1942. godine. Građani Bečeja: 128 muškaraca, 86 žena, od toga 19 starih osoba i 15 dece, tog dana je bačeno u zaleđenu reku. Bilo je -25 stepeni.

U znak sećanja na nezapamćen zločin, prisutnima su se obratili Gradonačelnik Bečeja dr Vuk Radojević, predstavnici SUBNOR-a i članice opštinskih veća Bečeja.

Molitve su u znak sećanja izgovorili predmolitelj subotičke jevrejske zajednice Robert Kovač, sveštenik Laslo Furderer, a parastos je služen i u pravoslavnoj crkvi Sv. Đorđa.

Ispred jevrejske zajednice i Jevrejske opštine Subotica venac je položio Robert Kovač kao i delegacija Jevrejske opštine Novi Sad.