Koncert hora „Hašira“ pod nazivom : „Subotičanima sa ljubavlju „

22. 10. 2021.

Hor „Hašira“

Hebrejska reč hašira, što znači pesma, ime je hora Novosadske jevrejske opštine. On je osnovan 1993. godine s namerom da se nastavi tradicija istoimenog hora koji je između dva svetska rata negovao jevrejsku duhovnu i svetovnu, kao i domaću i stranu, horsku muziku. Ovaj amaterski mešoviti ansambl peva na hebrejskom, jidišu, ladino jeziku, na srpskom, španskom, italijanskom, engleskom a žanrovskih i vremenskih ograda u svom repertoaru nema.

Među značajnije nastupe i uspehe hora ubrajaju se: učešća na festivalima u matičnom gradu, zatim Beogradu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi  Subotici, gostovanja u Mađarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Izraelu. „Hašira“ je osvajala mnogobrojne medalje – zlatne: na takmičenjima u Bijeljini i Rumi, srebrne: u Slovačkoj, gde je Vesna Kesić Krsmanović dobila i posebno priznanje za dirigovanje, zatim u Italiji (dva puta – Riva del Garda i Firenca), Grčkoj, Nemačkoj i Austriji i bronzanu u Ohridu.

„Hašira“ svake godine nastupa na komemoraciji žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu u januaru u Novom Sadu, kao i na Dan žrtava Holokausta. Aktivan je učesnik kulturnih i verskih dešavanja u Novom Sadu i važan je deo jevrejske, novosadske, vojvođanske i srpske kulturne scene. Za tu svoju ulogu 2016. godine je nagrađena Medaljom za očuvanje kulturne baštine, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

Ono što krasi ovaj ansambl jeste velika ljubav prema pevanju, visok muzički nivo i velike ambicije za budućnost.

Danas hor „Hašira“, koji čini oko 35 pevača, već više od 15 godina vodi dirigentkinja Vesna Kesić Krsmanović.

Pogledajte fantastičan nastup hora Hašira u subotičkoj sinagogi.